Colour blocking in je interieur

Inhoudstafel

Wat is colour blocking?

colour blocking in je interieur

Colour blocking (of color blocking in de VS) is een concept waar verschillende kleuren worden gecombineerd en “naast elkaar” worden gepositioneerd. Om colour blocking toe te passen kan je kleuren gebruiken die bij elkaar passen… of helemaal niet bij elkaar passen! Dit laatste gebeurt zelfs vaker dan passende kleuren te gebruiken.

Gedurfd? Jazeker. De praktijk van colour blocking is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het getuigt van een gezonde portie durf en lef om bvb rood, blauw en knalgeel te gaan combineren.

Oorsprong van colour blocking

Komt die kleurencombinatie je bekend voor? Dan is dit geen toeval, want deze kleuren werden vaak gebruikt door Piet Mondriaan. Piet Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar en wordt beschouwd als de grondlegger van colour blocking, met zijn composities van blauw, rood en geel.

Mondriaan inspireerde niet alleen de kunstwereld, ook de modewereld nam het concept van colour blocking over. De eerste die ermee aan het werk ging was Yves Saint Laurent, de bekende Franse modeontwerper, en zijn Mondriaanse jurken.

colour blocking in je interieur

Waarom colour blocking in je interieur?

Zoals eerder aangehaald staat colour blocking voor durf en lef. Niet iedereen staat te springen om kleuren die in eerste instantie niet bij elkaar passen, te gaan combineren in de woonkamer of slaapkamer. Maar waarom zou je het concept dan gaan toepassen?

Eerst en vooral: gewoon omdat je colour blocking mooi vindt! Indien je op zoek bent naar een niet alledaags kleurengebruik in je interieur, dan is het toepassen van colour blocking een mogelijkheid. Dynamiek gegarandeerd!

Maar colour blocking kan je eveneens gebruiken om een scheiding te creëren. Heb je grote ruimtes, maar wil je deze “splitsen” in verschillende delen? Dan is colour blocking iets voor jou.

colour blocking in je interieur

Grote ruimtes kan je “opsplitsen” dankzij colour blocking

Colour blocking kan je niet alleen functioneel gaan gebruiken om ruimtes op te splitsen, je kan die ook gaan toepassen op kleine ruimtes. In dit geval gaat het dan om creatie van diepte. Door te gaan werken met lichtere en donkere kleuren en die “in blokken” te gaan gebruiken, kan je de optische illusie creëren van diepte.

colour blocking in je interieur

Hoe colour blocking in je interieur toepassen?

Maar hoe kan je colour blocking gaan toepassen? Hier heb je enkele manieren om deze techniek thuis te gaan gebruiken:

1. blijf in dezelfde kleurgroep

Wil je voorzichtig beginnen, zonder een wirwar van kleuren door of naast elkaar te gebruiken? Begin dan in dezelfde kleurenfamilie, en werk met verschillende tinten van dit kleur. Zo kan je gaan bvb. werken met verschillende tinten bruin, om een warm en comfortabel geheel te creëren. Wist je trouwens dat kleuren een psychologische invloed kunnen hebben? Benieuwd, dan kan je alles raadplegen in dit artikel.

Colour blocking in je interieur

2. Minimalistisch zwart - wit

Wil je het minimalistisch? Ga dan enkel met zwart en wit gaan werken. Het effect is dan niet alleen minimalistisch, er ontstaat dan eveneens een zekere dynamiek, zonder te druk te zijn. Vind je het echt te zwart-wit, dan kan je altijd een accentkleur toevoegen. Bijkomend voordeel: je kan dan regelmatig van accentkleur veranderen, gezien je ‘draagvlak’ zwart en wit is.

Colour blocking in je interieur

3. Werk met geometrische vormen

De talloze mogelijkheden van vormen en indeling bieden jou de mogelijkheid om een uniek geheel te creëren, zoals je die zelfs wil. Ingetogen met die vormen werken, of toch er los over, de keuze ligt bij jou.

Colour blocking in je interieur

4. Gebruik verschillende materialen

Colour blocking moet niet alleen met verf, tapijten of sierkussens. Je kan het ook toepassen met materialen. Houten elementen in een spierwit interieur kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden. Maar denk ook aan tegels in verschillende kleuren. Combinaties genoeg om aan colour blocking te doen.

Colour blocking in je interieur

Wil je direct aan de slag, zonder ingrijpende werken te gaan uitvoeren? Dan heb je natuurlijk nog sierkussens! Het laat je toe om te gaan experimenteren, af en toe eens te veranderen zonder al te grote kosten. Weet je niet goed hoe je sierkussens inzet in je thuisdecoratie? Lees dan dit artikel na of ontvang je handleiding in Pdf-formaat hier. Wil je direct gaan werken met sierkussens? Dan hebben we, volledig toevallig, een mooi aanbod in onze webshop! Neem zeker een kijkje en ontdek met welke sierkussens je aan colour blocking kunt gaan doen bij jou thuis.

Scroll naar boven