"Color is a power which directly influences the soul"
Wassily Kandinsky (kunstschilder)

Inhoudstafel

Heb je je ooit al eens afgevraagd naar het psychologisch effect van kleuren in je interieur? Kleuren zijn er niet alleen om mooi te wezen, ze hebben ook een grote invloed op onze stemming, hoe we ons voelen. We kunnen zelfs spreken van “kleurenpsychologie”. Maar wat betekent dit concreet? Welke invloed oefenen ze specifiek uit?

Vooraleer we ieder kleur van dichtbij bekijken, moet men 2 zaken in het achterhoofd houden:

  • de betekenis van kleuren, de symboliek achter de kleuren, is cultuurgebonden. Daar waar wit bijvoorbeeld in de westerse cultuur symbool staat voor puurheid en leven, zien de oosterse culturen dit kleur echter als teken van dood en verdriet. 
  • De invloed van de kleuren op het gemoed van een persoon is evenmin een vast gegeven. Deze is namelijk persoonsgebonden. Daar waar jij rustig wordt van een prachtig azuurblauw, kan het je vriend of vriendin heel nerveus maken.

We kunnen dus stellen dat de kleurenpsychologie geen exacte wetenschap is. Wel is het een feit dat kleuren bij veel mensen éénzelfde reactie uitlokken. Laten we eens kijken naar de effecten van de belangrijkste kleuren en welke rol ze kunnen spelen in jouw interieur.

 

Rood, intens stimulerend

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Rood is mogelijk de meest intense kleur van het kleurenpalet. Het kleur kan zowel positief als negatief geïnterpreteerd worden. Aan de positieve zijde staat het rode kleur voor liefde en warmte. Maar rood kan eveneens de negatieve toer opgaan en staat dan voor haatgevoelens

Rood in je interieur valt onmiddellijk op. Wil je het niet te intens houden? Zorg dan voor rode accenten, verspreid in je interieur. Je kan er ook altijd voor kiezen om de kamer volledig in een rood kleedje te steken, maar voor sommigen is dit te intens.

Ook bij YowPillow vind je rode sierkussens. Abstrakt VII, Oranges in Red of Red Wood zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

Zwart, sterk & elegant

De vraag of zwart nu een kleur is of het gebrek aan kleur gaan we hier niet uit de doeken doen. Want los van het antwoord op deze vraag kunnen we beschouwen dat zwart eveneens een sterk kleur is. Een zwart interieur, al dan niet volledig in het zwart gehuld, brengt een zekere sereniteit met zich mee. Zwart is eveneens het kleur van pure luxe

Binnen het zwarte kleurenpalet kan je eveneens alle richtingen uitgaan. Vind je zwart echt te donker? Dan is antraciet ook een mooie optie. Sowieso creëer je met een zwart kleurenpalet jouw luxueus en elegant interieur, of dit nu je woonkamer, slaapkamer of bureel is.

Op zoek naar zwarte sierkussens? Bij YowPillow kan je kiezen tussen verschillende modellen. Zo is Only Black, zoals de naam het zelf zegt, volledig zwart. Kies je liever voor zwart met een kleurtje, dan is Red & Black Fruit of Cameleon zeker een optie.

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Wit, puur en peace

Ooit al tijdens een film een soldaat zien zwaaien met een witte vlag? Dan weet je waarschijnlijk dat die vlag bedoeld is om het het strijdgevoel te stoppen en… vrede te brengen. Het kleur wit heeft in je interieur geen andere functie. Een (bijna) volledig wit interieur brengt ook hier sereniteit met zich mee. Geen drukte, geen flashy kleuren die je ogen overuren laten draaien, maar alleen een gezonde portie netheid en puurheid voor je lichaam en je geest. 

Wil je dus thuiskomen  in een serene omgeving na een drukke werkdag? Dan is een wit kleurenpalet misschien iets voor jou. Want naast het zwart is wit de ideale keuze voor een rustgevende omgeving. Wil je geen spierwit interieur dat eruit ziet als een ontsmette ziekenhuiskamer, dan kan je altijd gaan spelen met grijstinten of crèmekleuren.

Super, je gaat voor een wit interieur, maar je bent nog op zoek naar originele sierkussens? Bij YowPillow heb je keuze genoeg. In onze collectie Tropical kan je gaan voor Black & White Tropical Leaves of White & Leaves. Voor de grijstinten is Grey Wave dan weer optimaal. En indien je op zoek bent naar wat meer textuur, dan kan je altijd kiezen voor White Crackle of Papers. In ieder geval keuze genoeg!

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Download gratis onze e-gids!

"Hoe sierkussens gebruiken als woonaccessoires?" in PDF in je mailbox.
Gratis PDF

Blauw, kalmte en productiviteit

Een ruimte nodig om op een kalme manier productief uit de hoek te komen? Dan is blauw alvast een optie. Blauw stimuleert de productiviteit en de concentratie en is daarom het ideaal kleur voor bijvoorbeeld een bureau. Binnen het blauw kleurenpalet kan je dan nog gaan kiezen. Je kan eens voor een donkere variant gaan, zoals bijvoorbeeld marineblauw of de iets zottere turquoise. Deze leunt dan meer naar het groene toe, waardoor je dan ook nog eens kan spelen met groene tinten.

Ook voor blauwe sierkussens kan je bij ons terecht. Zo is Palmtree Blue Sky één van onze blauwe exemplaren.Op zoek naar iets strakkers? Dan is Blue Hexagones dan misschien iets meer voor je. Zoek je echter iets warmers, dan is Ropes dan het geschikt exemplaar.

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Groen, natuurlijk relaxerend

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Als je aan groen denkt, is de kans groot dat je aan de natuur denkt. En gelijk heb je natuurlijk! Groen staat voor positiviteit, hoop, een nieuw begin. Het is een kleur dat niet zozeer opkomt bij het kiezen van een kleurenpalet voor je woonkamer of slaapkamer. Toch is het goed om er even bij stil te staan en groene tinten op de shortlist te zetten voor potentiële kleuren. Ben je de klassieke witte of blauwe muren beu? dan is groen zeker een optie. Vind je een volledig groene kamer nog misschien teveel, kan je beginnen met groene accenten te leggen . Groene toetsen zullen gegarandeerd een relaxerend effect brengen en brengen je toch nog iets dichter bij de natuur.

Ook bij dit kleur kan je bij YowPillow terecht voor leuke sierkussens. Ga je volledig voor natuurlijke touch, dan is Frog On A Leaf uiteraard iets voor jou. Wil je een iets zachtere tint groen, dan is White Green Blue meer een optie. 

Geel, vol energie

psychologisch effect van kleur op je interieur geel

Wanneer we spreken over de psychologische invloed van kleuren in je interieur, is geel misschien 1 van de kleuren die het meest impact heeft. Geel wordt vaak gelinkt aan licht, en brengt zeker een portie energie in je ruimtes. Onopvallend is het allerminst, en enkele gele toetsen trekken onmiddellijk de aandacht. Wees daarom voorzichtig met geel: gebruik je felgele tinten, zorg dan voor een mooi evenwicht met zachtere kleuren. Ben je bang voor een agressief effect van het kleur, kan je steeds kiezen voor zachtere tinten geel, zoals bijvoorbeeld een pastelvariant.

Op zoek naar gele accenten om je ruimte te vullen met energie en toch wat aandacht te trekken? YowPillow heeft wat in petto: Yellow Tropical, Pineapples en Yellow Curves zijn misschien wel iets voor jou!

Paars, synoniem voor exclusiviteit

het psychologisch effect van kleuren op je interieur paars

Het paars kleur heeft zijn exclusief karakter geërfd van de Klassieke Oudheid. Voor de Romeinen was het paarse kleur zeer zeldzaam omwille van de bron van paarse kleurstof: deze kon alleen verkregen worden via de purperslak. Om 4 gram zuivere kleurstof te verkrijgen had men tot 30.000 slakken nodig! Een hele hoop dus, en logisch gezien verschrikkelijk duur. 

Sindsdien heeft het paarse kleur zijn exclusieve reputatie niet verloren. Wil je daarom wat meer luxe binnenbrengen, maar ook nog eens breken met de “traditionele” kleuren? Dan is paars perfect geschikt. Hoeveel paarse tinten of accenten zie je bij de mensen? Juist, bitter weinig, en daarom is dit het ideale kleur om jouw interieur te onderscheiden.

Om je daarbij te helpen, zijn paars getinte sierkussens altijd welkom. Purple Tropical is een mooi voorbeeld uit onze collectie Tropical. Zin in een fruitige toets? Dan is BlueBerries het sierkussen dat je zoekt.

Bruin, warmte en comfort

Bruin is één van de tendenskleuren van 2020. Donkere warme kleuren zijn dit jaar volledig hip. Maar als je gaat voor bruin in je interieur, welk psychologisch effect heeft het dan?

Bruin is uiteraard gelinkt aan de natuur, net als groen. In tegenstelling tot groen is het bruine kleur echter een “stevig” kleur. Het brengt comfort, warmte en trouw over je kamer.

Wil je van je ruimte een vertrouwelijke, warme omgeving maken? Dan is bruin de ideale basis om mee te beginnen!

U heeft een bruin sierkussen nodig? YowPillow zorgt voor alles. Wooden Triangles en Lone Giraffe brengen, elk op hun eigen manier, een bruine touch in je ruimte.

 

psychologisch effect op je interieur bruin

Oranje, explosieve mix

Iedereen weet dat oranje de mix is tussen geel en rood. En als je weet welk psychologisch effect beide kleuren hebben in je interieur, dan kan je al een idee hebben over het effect van oranje. Precies, explosief! Net als geel trekt het oranje kleur de aandacht. Het is intens en heeft een zeer energiek effect op de ruimte. 

Net als geel en rood is het dus oppassen geblazen. In een slaapkamer bijvoorbeeld kan oranje niet het relaxerend effect hebben dat je zou wensen. Wil je het toch gebruiken, maar je ogen ook wat rust gunnen? Dan zijn pastelvarianten de beste oplossing. Of je kan oranje accenten leggen. Wil je echter omver geblazen worden? Dat kan ook, en dan kan je voluit voor oranje gaan. De keuze ligt volledig bij jou!

Op zoek naar oranje accenten? Probeer dan eens Orange Jellyfish of Oranges in Red. Beide sierkussens brengen een oranje touch in je ruimte op een originele manier.

Roze, kalm en zacht

psychologisch effect van kleuren op je interieur roze

Roze is, over het algemeen, een iets vrouwelijkere toon.Maar kunnen we daarbij houden? Absoluut niet. Roze heeft namelijk enkele andere psychologische effecten op je interieur. Het straalt vriendelijkheid uit, alsook zachtheid en kalmte. Wil je je ruimte laten stralen van de romantiek, dan is roze eveneens een ideaal kleur!

Ook hier kan YowPillow jou helpen, althans wat sierkussens betreft. denk maar aan Pink Fruit of Pink Banana. Wil je het iets strakker en wil je geometrische patronen in je kussen? Dan is Pink Geometry wel iets voor jou.

Scroll naar boven

Gratis E-book

Waarom sierkussens gebruiken? Waarom zijn ze goed voor je portemonnee? En hoe en waar kan je ze allemaal gebruiken?

Download nu ons gratis E-book en ontdek alles over sierkussens in je interieur!