Wooninspiratie

Colour blocking in je interieur: zo pak je het aan.

Colour blocking in je interieur

Inhoudstafel

Wat is colour blocking?

colour blocking in je interieur

Colour blocking (of color blocking in de VS) is een concept waar verschillende kleuren worden gecombineerd en “naast elkaar” worden gepositioneerd. Om colour blocking toe te passen kan je kleuren gebruiken die bij elkaar passen… of helemaal niet bij elkaar passen! Dit laatste gebeurt zelfs vaker dan passende kleuren te gebruiken.

Gedurfd? Jazeker. De praktijk van colour blocking is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het getuigt van een gezonde portie durf en lef om bvb rood, blauw en knalgeel te gaan combineren.

Oorsprong van colour blocking

Komt die kleurencombinatie je bekend voor? Dan is dit geen toeval, want deze kleuren werden vaak gebruikt door Piet Mondriaan. Piet Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar en wordt beschouwd als de grondlegger van colour blocking, met zijn composities van blauw, rood en geel.

Mondriaan inspireerde niet alleen de kunstwereld, ook de modewereld nam het concept van colour blocking over. De eerste die ermee aan het werk ging was Yves Saint Laurent, de bekende Franse modeontwerper, en zijn Mondriaanse jurken.

colour blocking in je interieur

Waarom colour blocking in je interieur?

Zoals eerder aangehaald staat colour blocking voor durf en lef. Niet iedereen staat te springen om kleuren die in eerste instantie niet bij elkaar passen, te gaan combineren in de woonkamer of slaapkamer. Maar waarom zou je het concept dan gaan toepassen?

Eerst en vooral: gewoon omdat je colour blocking mooi vindt! Indien je op zoek bent naar een niet alledaags kleurengebruik in je interieur, dan is het toepassen van colour blocking een mogelijkheid. Dynamiek gegarandeerd!

Maar colour blocking kan je eveneens gebruiken om een scheiding te creëren. Heb je grote ruimtes, maar wil je deze “splitsen” in verschillende delen? Dan is colour blocking iets voor jou.

colour blocking in je interieur

Grote ruimtes kan je “opsplitsen” dankzij colour blocking

Colour blocking kan je niet alleen functioneel gaan gebruiken om ruimtes op te splitsen, je kan die ook gaan toepassen op kleine ruimtes. In dit geval gaat het dan om creatie van diepte. Door te gaan werken met lichtere en donkere kleuren en die “in blokken” te gaan gebruiken, kan je de optische illusie creëren van diepte.

colour blocking in je interieur

Hoe colour blocking in je interieur toepassen?

Maar hoe kan je colour blocking gaan toepassen? Hier heb je enkele manieren om deze techniek thuis te gaan gebruiken:

1. blijf in dezelfde kleurgroep

Wil je voorzichtig beginnen, zonder een wirwar van kleuren door of naast elkaar te gebruiken? Begin dan in dezelfde kleurenfamilie, en werk met verschillende tinten van dit kleur. Zo kan je gaan bvb. werken met verschillende tinten bruin, om een warm en comfortabel geheel te creëren. Wist je trouwens dat kleuren een psychologische invloed kunnen hebben? Benieuwd, dan kan je alles raadplegen in dit artikel.

Colour blocking in je interieur

2. Minimalistisch zwart - wit

Wil je het minimalistisch? Ga dan enkel met zwart en wit gaan werken. Het effect is dan niet alleen minimalistisch, er ontstaat dan eveneens een zekere dynamiek, zonder te druk te zijn. Vind je het echt te zwart-wit, dan kan je altijd een accentkleur toevoegen. Bijkomend voordeel: je kan dan regelmatig van accentkleur veranderen, gezien je ‘draagvlak’ zwart en wit is.

Colour blocking in je interieur

3. Werk met geometrische vormen

De talloze mogelijkheden van vormen en indeling bieden jou de mogelijkheid om een uniek geheel te creëren, zoals je die zelfs wil. Ingetogen met die vormen werken, of toch er los over, de keuze ligt bij jou.

Colour blocking in je interieur

4. Gebruik verschillende materialen

Colour blocking moet niet alleen met verf, tapijten of sierkussens. Je kan het ook toepassen met materialen. Houten elementen in een spierwit interieur kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden. Maar denk ook aan tegels in verschillende kleuren. Combinaties genoeg om aan colour blocking te doen.

Colour blocking in je interieur

Wil je direct aan de slag, zonder ingrijpende werken te gaan uitvoeren? Dan heb je natuurlijk nog sierkussens! Het laat je toe om te gaan experimenteren, af en toe eens te veranderen zonder al te grote kosten. Weet je niet goed hoe je sierkussens inzet in je thuisdecoratie? Lees dan dit artikel na of ontvang je handleiding in Pdf-formaat hier. Wil je direct gaan werken met sierkussens? Dan hebben we, volledig toevallig, een mooi aanbod in onze webshop! Neem zeker een kijkje en ontdek met welke sierkussens je aan colour blocking kunt gaan doen bij jou thuis.

Hoe sierkussens gebruiken als woonaccessoires?

Inhoudstafel

Waarom sierkussens gebruiken?

Sierkussens als woonaccessoires zijn er, zoals de naam het zelf zegt, als decoratief element bij jou thuis. De kussens, ook wel decoratieve kussens genoemd, maken als woonaccessoires dat je interieur volledig “af” lijkt. Het is vaak de kers op de taart van je interieurinrichting en kan een ruimte onmiddellijk een extra touch geven.

sierkussens als woonaccessoires

Voordelen van sierkussens?

Decoratie en interieurinrichting omvat een berg elementen: de kleur van je muren, de vorm van je meubels, je type verlichting en zoveel meer. Vaak zijn deze onderdelen van je interieurinrichting kostelijk: goede kwalitatieve verf heeft een stevig prijskaartje, meubels ga je niet tweemaal per jaar gaan wisselen en jouw lampen ga je ook niet om de haverklap gaan inwisselen. Sierkussens als woonaccessoires daarentegen bieden een zee aan mogelijkheden en zijn de goedkope keuze. Je kan ook gemakkelijker experimenteren! Heb je een decoratieve misser begaan? Dan zijn sierkussens gemakkelijker te vervangen. Kortom, durf creatief en origineel je kussens te gebruiken.

Waar kan ik mijn sierkussens leggen?

Ok, je bent overtuigd van het gebruik van sierkussens als woonaccessoires . Maar waar kan je ze allemaal inzetten? Onmiddellijk zou je denken aan de zetel of bank in je woonkamer. En gelijk heb je! Gedeeltelijk dan toch, want eigenlijk kan je ze bijna overal bij jou thuis gebruiken. We zetten alles eventjes op een rijtje:

  • Op de bank: zoals eerder aangehaald, is de bank of zetel dé plaats waar je sierkussens kunt gebruiken. Heb je een bank met een effen kleur? Dan kan je beter kiezen voor opvallende kussens, zoals bvb kussens in felle kleuren of prints. Zo geef je je bank meer persoonlijkheid.
  • Op de grond: Wil je een zithoek, voor jezelf, je kinderen of zelfs je huisdieren? Niets gemakkelijker dan met sierkussens! Gebruik genoeg kussens, eventueel een toffe plaid en geniet van het resultaat.
  • Op stoelen: Niet alle stoelen lenen zich ertoe, maar bij de grotere modellen in je eetkamer bvb kan je zeker gebruik maken van een sierkussen. Hier gaan de kussens misschien zelfs functioneler zijn: sommige mensen zitten beter met een kussen in hun (onder)rug. 2 vliegen in één klap dus.
  • Op je bed: Hoofdkussens heb je in of op je bed sowieso, maar heb je er al eens aan gedacht om sierkussens als woonaccessoires toe te voegen? Je mag er gerust genoeg op leggen. Sierkussens op je bed zorgen direct voor een luxueuze toets in je slaapkamer. Ook hier geldt: heb je effen beddengoed, dan kan je kiezen om opvallende sierkussens te gebruiken.
  • Op je tuinmeubelen: Ook hier kan je spreken van “de final touch”. Sierkussens gebruiken bij je tuinmeubelen voegen zeker een decoratieve waarde toe aan het geheel. Zomerse kleuren of prints “uit de natuur” (denk aan dierenprint) worden echte eyecatchers.
sierkussens als woonaccessoires

Hoeveel sierkussens gebruik ik best?

Bij deze vraag heb je niet 1 juist antwoord, want het hangt af van enkele factoren.

De grootte van je kussens speelt een belangrijke rol. Maar ook met de grootte van je zetel, bank, bed of stoel moet je rekening houden. Focus je op 2 belangrijke aspecten: visueel evenwicht en comfort. Je bank mag er niet uitzien als een opslagplaats voor kussens en moet geen chaotisch gevoel creëren. Kijk eveneens uit naar het comfort. Moet je jezelf ingraven om uiteindelijk niet comfortabel te zitten, dan moet je zeker overwegen om enkele sierkussens aan de kant te houden.

Ook de schikking is belangrijk. Heb je verschillende afmetingen? Zet de kleinere sierkussens voor de grotere modellen. Zo creëer je diepte met de sierkussens.

Wil je je sierkussens een natuurlijke “pose” geven? Geef een tik aan de bovenkant, zo krijgt de bovenkant van je kussen een V-vorm.

sierkussens als woonaccessoires

En wat met kleuren?

Ook hier zou het fout zijn om te zeggen dat er 1 duidelijk antwoord is, maar laten we 2 belangrijke pistes bekijken.

Eerste optie: je blijft in dezelfde kleurtinten van de rest van je interieur. Dit zorgt voor absolute rust en sereniteit, met het geheel dat zich perfect in kleurenharmonie bevindt. Ga zeker spelen met verschillende tinten en gradaties binnen hetzelfde kleur, anders riskeer je een eerder saai en monotoon geheel te vormen. Hou ook rekening met de sfeer die kleuren kunnen brengen. Kleuren kunnen op sommige mensen een psychologische invloed hebben. Wees daarom dus ook attent met welk kleur je gebruikt.

Of je gaat voor accenten! Heb je een bank met een effen kleur? Of zijn al je muren wit? Durf dan te gaan voor een accentkleur! Hier kan je kiezen voor je lievelingskleur. Hou je eraan, gebruik 3 verschillende tinten van dit kleur en laat het terugkeren in je woonaccessoires: je gordijnen, je kaarsen en uiteraard je sierkussens. Ook kan je de stap wagen en durf je te kiezen voor decoratieve kussens met prints. Hou het dan liefst bij 1 thema: kussens met dierenprints of geometrische prints zijn leuke thema’s om mee te werken. Durf je een stapje verder te gaan? Dan kan je bvb graffiti of street-art als thema hanteren! Of misschien hou je het gezond en kies je voor fruitprints?

De keuze ligt volledig bij jou. Vergeet niet: sierkussens als woonaccessoires zorgen voor flexibiliteit. Ze zijn een goedkoper en laten je toe te spelen met kleuren, thema’s en vormen. Kortom: durf!

Het psychologisch effect van kleuren in je interieur.

"Color is a power which directly influences the soul"
Wassily Kandinsky (kunstschilder)

Inhoudstafel

Heb je je ooit al eens afgevraagd naar het psychologisch effect van kleuren in je interieur? Kleuren zijn er niet alleen om mooi te wezen, ze hebben ook een grote invloed op onze stemming, hoe we ons voelen. We kunnen zelfs spreken van “kleurenpsychologie”. Maar wat betekent dit concreet? Welke invloed oefenen ze specifiek uit?

Vooraleer we ieder kleur van dichtbij bekijken, moet men 2 zaken in het achterhoofd houden:

  • de betekenis van kleuren, de symboliek achter de kleuren, is cultuurgebonden. Daar waar wit bijvoorbeeld in de westerse cultuur symbool staat voor puurheid en leven, zien de oosterse culturen dit kleur echter als teken van dood en verdriet. 
  • De invloed van de kleuren op het gemoed van een persoon is evenmin een vast gegeven. Deze is namelijk persoonsgebonden. Daar waar jij rustig wordt van een prachtig azuurblauw, kan het je vriend of vriendin heel nerveus maken.

We kunnen dus stellen dat de kleurenpsychologie geen exacte wetenschap is. Wel is het een feit dat kleuren bij veel mensen éénzelfde reactie uitlokken. Laten we eens kijken naar de effecten van de belangrijkste kleuren en welke rol ze kunnen spelen in jouw interieur.

 

Rood, intens stimulerend

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Rood is mogelijk de meest intense kleur van het kleurenpalet. Het kleur kan zowel positief als negatief geïnterpreteerd worden. Aan de positieve zijde staat het rode kleur voor liefde en warmte. Maar rood kan eveneens de negatieve toer opgaan en staat dan voor haatgevoelens

Rood in je interieur valt onmiddellijk op. Wil je het niet te intens houden? Zorg dan voor rode accenten, verspreid in je interieur. Je kan er ook altijd voor kiezen om de kamer volledig in een rood kleedje te steken, maar voor sommigen is dit te intens.

Ook bij YowPillow vind je rode sierkussens. Abstrakt VII, Oranges in Red of Red Wood zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

Zwart, sterk & elegant

De vraag of zwart nu een kleur is of het gebrek aan kleur gaan we hier niet uit de doeken doen. Want los van het antwoord op deze vraag kunnen we beschouwen dat zwart eveneens een sterk kleur is. Een zwart interieur, al dan niet volledig in het zwart gehuld, brengt een zekere sereniteit met zich mee. Zwart is eveneens het kleur van pure luxe

Binnen het zwarte kleurenpalet kan je eveneens alle richtingen uitgaan. Vind je zwart echt te donker? Dan is antraciet ook een mooie optie. Sowieso creëer je met een zwart kleurenpalet jouw luxueus en elegant interieur, of dit nu je woonkamer, slaapkamer of bureel is.

Op zoek naar zwarte sierkussens? Bij YowPillow kan je kiezen tussen verschillende modellen. Zo is Only Black, zoals de naam het zelf zegt, volledig zwart. Kies je liever voor zwart met een kleurtje, dan is Red & Black Fruit of Cameleon zeker een optie.

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Wit, puur en peace

Ooit al tijdens een film een soldaat zien zwaaien met een witte vlag? Dan weet je waarschijnlijk dat die vlag bedoeld is om het het strijdgevoel te stoppen en… vrede te brengen. Het kleur wit heeft in je interieur geen andere functie. Een (bijna) volledig wit interieur brengt ook hier sereniteit met zich mee. Geen drukte, geen flashy kleuren die je ogen overuren laten draaien, maar alleen een gezonde portie netheid en puurheid voor je lichaam en je geest. 

Wil je dus thuiskomen  in een serene omgeving na een drukke werkdag? Dan is een wit kleurenpalet misschien iets voor jou. Want naast het zwart is wit de ideale keuze voor een rustgevende omgeving. Wil je geen spierwit interieur dat eruit ziet als een ontsmette ziekenhuiskamer, dan kan je altijd gaan spelen met grijstinten of crèmekleuren.

Super, je gaat voor een wit interieur, maar je bent nog op zoek naar originele sierkussens? Bij YowPillow heb je keuze genoeg. In onze collectie Tropical kan je gaan voor Black & White Tropical Leaves of White & Leaves. Voor de grijstinten is Grey Wave dan weer optimaal. En indien je op zoek bent naar wat meer textuur, dan kan je altijd kiezen voor White Crackle of Papers. In ieder geval keuze genoeg!

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Download gratis onze e-gids!

"Hoe sierkussens gebruiken als woonaccessoires?" in PDF in je mailbox.
Gratis PDF

Blauw, kalmte en productiviteit

Een ruimte nodig om op een kalme manier productief uit de hoek te komen? Dan is blauw alvast een optie. Blauw stimuleert de productiviteit en de concentratie en is daarom het ideaal kleur voor bijvoorbeeld een bureau. Binnen het blauw kleurenpalet kan je dan nog gaan kiezen. Je kan eens voor een donkere variant gaan, zoals bijvoorbeeld marineblauw of de iets zottere turquoise. Deze leunt dan meer naar het groene toe, waardoor je dan ook nog eens kan spelen met groene tinten.

Ook voor blauwe sierkussens kan je bij ons terecht. Zo is Palmtree Blue Sky één van onze blauwe exemplaren.Op zoek naar iets strakkers? Dan is Blue Hexagones dan misschien iets meer voor je. Zoek je echter iets warmers, dan is Ropes dan het geschikt exemplaar.

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Groen, natuurlijk relaxerend

Het psychologisch effect van kleuren op je interieur.

Als je aan groen denkt, is de kans groot dat je aan de natuur denkt. En gelijk heb je natuurlijk! Groen staat voor positiviteit, hoop, een nieuw begin. Het is een kleur dat niet zozeer opkomt bij het kiezen van een kleurenpalet voor je woonkamer of slaapkamer. Toch is het goed om er even bij stil te staan en groene tinten op de shortlist te zetten voor potentiële kleuren. Ben je de klassieke witte of blauwe muren beu? dan is groen zeker een optie. Vind je een volledig groene kamer nog misschien teveel, kan je beginnen met groene accenten te leggen . Groene toetsen zullen gegarandeerd een relaxerend effect brengen en brengen je toch nog iets dichter bij de natuur.

Ook bij dit kleur kan je bij YowPillow terecht voor leuke sierkussens. Ga je volledig voor natuurlijke touch, dan is Frog On A Leaf uiteraard iets voor jou. Wil je een iets zachtere tint groen, dan is White Green Blue meer een optie. 

Geel, vol energie

psychologisch effect van kleur op je interieur geel

Wanneer we spreken over de psychologische invloed van kleuren in je interieur, is geel misschien 1 van de kleuren die het meest impact heeft. Geel wordt vaak gelinkt aan licht, en brengt zeker een portie energie in je ruimtes. Onopvallend is het allerminst, en enkele gele toetsen trekken onmiddellijk de aandacht. Wees daarom voorzichtig met geel: gebruik je felgele tinten, zorg dan voor een mooi evenwicht met zachtere kleuren. Ben je bang voor een agressief effect van het kleur, kan je steeds kiezen voor zachtere tinten geel, zoals bijvoorbeeld een pastelvariant.

Op zoek naar gele accenten om je ruimte te vullen met energie en toch wat aandacht te trekken? YowPillow heeft wat in petto: Yellow Tropical, Pineapples en Yellow Curves zijn misschien wel iets voor jou!

Paars, synoniem voor exclusiviteit

het psychologisch effect van kleuren op je interieur paars

Het paars kleur heeft zijn exclusief karakter geërfd van de Klassieke Oudheid. Voor de Romeinen was het paarse kleur zeer zeldzaam omwille van de bron van paarse kleurstof: deze kon alleen verkregen worden via de purperslak. Om 4 gram zuivere kleurstof te verkrijgen had men tot 30.000 slakken nodig! Een hele hoop dus, en logisch gezien verschrikkelijk duur. 

Sindsdien heeft het paarse kleur zijn exclusieve reputatie niet verloren. Wil je daarom wat meer luxe binnenbrengen, maar ook nog eens breken met de “traditionele” kleuren? Dan is paars perfect geschikt. Hoeveel paarse tinten of accenten zie je bij de mensen? Juist, bitter weinig, en daarom is dit het ideale kleur om jouw interieur te onderscheiden.

Om je daarbij te helpen, zijn paars getinte sierkussens altijd welkom. Purple Tropical is een mooi voorbeeld uit onze collectie Tropical. Zin in een fruitige toets? Dan is BlueBerries het sierkussen dat je zoekt.

Bruin, warmte en comfort

Bruin is één van de tendenskleuren van 2020. Donkere warme kleuren zijn dit jaar volledig hip. Maar als je gaat voor bruin in je interieur, welk psychologisch effect heeft het dan?

Bruin is uiteraard gelinkt aan de natuur, net als groen. In tegenstelling tot groen is het bruine kleur echter een “stevig” kleur. Het brengt comfort, warmte en trouw over je kamer.

Wil je van je ruimte een vertrouwelijke, warme omgeving maken? Dan is bruin de ideale basis om mee te beginnen!

U heeft een bruin sierkussen nodig? YowPillow zorgt voor alles. Wooden Triangles en Lone Giraffe brengen, elk op hun eigen manier, een bruine touch in je ruimte.

 

psychologisch effect op je interieur bruin

Oranje, explosieve mix

Iedereen weet dat oranje de mix is tussen geel en rood. En als je weet welk psychologisch effect beide kleuren hebben in je interieur, dan kan je al een idee hebben over het effect van oranje. Precies, explosief! Net als geel trekt het oranje kleur de aandacht. Het is intens en heeft een zeer energiek effect op de ruimte. 

Net als geel en rood is het dus oppassen geblazen. In een slaapkamer bijvoorbeeld kan oranje niet het relaxerend effect hebben dat je zou wensen. Wil je het toch gebruiken, maar je ogen ook wat rust gunnen? Dan zijn pastelvarianten de beste oplossing. Of je kan oranje accenten leggen. Wil je echter omver geblazen worden? Dat kan ook, en dan kan je voluit voor oranje gaan. De keuze ligt volledig bij jou!

Op zoek naar oranje accenten? Probeer dan eens Orange Jellyfish of Oranges in Red. Beide sierkussens brengen een oranje touch in je ruimte op een originele manier.

Roze, kalm en zacht

psychologisch effect van kleuren op je interieur roze

Roze is, over het algemeen, een iets vrouwelijkere toon.Maar kunnen we daarbij houden? Absoluut niet. Roze heeft namelijk enkele andere psychologische effecten op je interieur. Het straalt vriendelijkheid uit, alsook zachtheid en kalmte. Wil je je ruimte laten stralen van de romantiek, dan is roze eveneens een ideaal kleur!

Ook hier kan YowPillow jou helpen, althans wat sierkussens betreft. denk maar aan Pink Fruit of Pink Banana. Wil je het iets strakker en wil je geometrische patronen in je kussen? Dan is Pink Geometry wel iets voor jou.

Schuiven naar boven