Inhoudstafel

Waarom sierkussens gebruiken?

Sierkussens als woonaccessoires zijn er, zoals de naam het zelf zegt, als decoratief element bij jou thuis. De kussens, ook wel decoratieve kussens genoemd, maken als woonaccessoires dat je interieur volledig “af” lijkt. Het is vaak de kers op de taart van je interieurinrichting en kan een ruimte onmiddellijk een extra touch geven.

sierkussens als woonaccessoires

Voordelen van sierkussens?

Decoratie en interieurinrichting omvat een berg elementen: de kleur van je muren, de vorm van je meubels, je type verlichting en zoveel meer. Vaak zijn deze onderdelen van je interieurinrichting kostelijk: goede kwalitatieve verf heeft een stevig prijskaartje, meubels ga je niet tweemaal per jaar gaan wisselen en jouw lampen ga je ook niet om de haverklap gaan inwisselen. Sierkussens als woonaccessoires daarentegen bieden een zee aan mogelijkheden en zijn de goedkope keuze. Je kan ook gemakkelijker experimenteren! Heb je een decoratieve misser begaan? Dan zijn sierkussens gemakkelijker te vervangen. Kortom, durf creatief en origineel je kussens te gebruiken.

Waar kan ik mijn sierkussens leggen?

Ok, je bent overtuigd van het gebruik van sierkussens als woonaccessoires . Maar waar kan je ze allemaal inzetten? Onmiddellijk zou je denken aan de zetel of bank in je woonkamer. En gelijk heb je! Gedeeltelijk dan toch, want eigenlijk kan je ze bijna overal bij jou thuis gebruiken. We zetten alles eventjes op een rijtje:

  • Op de bank: zoals eerder aangehaald, is de bank of zetel dé plaats waar je sierkussens kunt gebruiken. Heb je een bank met een effen kleur? Dan kan je beter kiezen voor opvallende kussens, zoals bvb kussens in felle kleuren of prints. Zo geef je je bank meer persoonlijkheid.
  • Op de grond: Wil je een zithoek, voor jezelf, je kinderen of zelfs je huisdieren? Niets gemakkelijker dan met sierkussens! Gebruik genoeg kussens, eventueel een toffe plaid en geniet van het resultaat.
  • Op stoelen: Niet alle stoelen lenen zich ertoe, maar bij de grotere modellen in je eetkamer bvb kan je zeker gebruik maken van een sierkussen. Hier gaan de kussens misschien zelfs functioneler zijn: sommige mensen zitten beter met een kussen in hun (onder)rug. 2 vliegen in één klap dus.
  • Op je bed: Hoofdkussens heb je in of op je bed sowieso, maar heb je er al eens aan gedacht om sierkussens als woonaccessoires toe te voegen? Je mag er gerust genoeg op leggen. Sierkussens op je bed zorgen direct voor een luxueuze toets in je slaapkamer. Ook hier geldt: heb je effen beddengoed, dan kan je kiezen om opvallende sierkussens te gebruiken.
  • Op je tuinmeubelen: Ook hier kan je spreken van “de final touch”. Sierkussens gebruiken bij je tuinmeubelen voegen zeker een decoratieve waarde toe aan het geheel. Zomerse kleuren of prints “uit de natuur” (denk aan dierenprint) worden echte eyecatchers.
sierkussens als woonaccessoires

Hoeveel sierkussens gebruik ik best?

Bij deze vraag heb je niet 1 juist antwoord, want het hangt af van enkele factoren.

De grootte van je kussens speelt een belangrijke rol. Maar ook met de grootte van je zetel, bank, bed of stoel moet je rekening houden. Focus je op 2 belangrijke aspecten: visueel evenwicht en comfort. Je bank mag er niet uitzien als een opslagplaats voor kussens en moet geen chaotisch gevoel creëren. Kijk eveneens uit naar het comfort. Moet je jezelf ingraven om uiteindelijk niet comfortabel te zitten, dan moet je zeker overwegen om enkele sierkussens aan de kant te houden.

Ook de schikking is belangrijk. Heb je verschillende afmetingen? Zet de kleinere sierkussens voor de grotere modellen. Zo creëer je diepte met de sierkussens.

Wil je je sierkussens een natuurlijke “pose” geven? Geef een tik aan de bovenkant, zo krijgt de bovenkant van je kussen een V-vorm.

sierkussens als woonaccessoires

En wat met kleuren?

Ook hier zou het fout zijn om te zeggen dat er 1 duidelijk antwoord is, maar laten we 2 belangrijke pistes bekijken.

Eerste optie: je blijft in dezelfde kleurtinten van de rest van je interieur. Dit zorgt voor absolute rust en sereniteit, met het geheel dat zich perfect in kleurenharmonie bevindt. Ga zeker spelen met verschillende tinten en gradaties binnen hetzelfde kleur, anders riskeer je een eerder saai en monotoon geheel te vormen. Hou ook rekening met de sfeer die kleuren kunnen brengen. Kleuren kunnen op sommige mensen een psychologische invloed hebben. Wees daarom dus ook attent met welk kleur je gebruikt.

Of je gaat voor accenten! Heb je een bank met een effen kleur? Of zijn al je muren wit? Durf dan te gaan voor een accentkleur! Hier kan je kiezen voor je lievelingskleur. Hou je eraan, gebruik 3 verschillende tinten van dit kleur en laat het terugkeren in je woonaccessoires: je gordijnen, je kaarsen en uiteraard je sierkussens. Ook kan je de stap wagen en durf je te kiezen voor decoratieve kussens met prints. Hou het dan liefst bij 1 thema: kussens met dierenprints of geometrische prints zijn leuke thema’s om mee te werken. Durf je een stapje verder te gaan? Dan kan je bvb graffiti of street-art als thema hanteren! Of misschien hou je het gezond en kies je voor fruitprints?

De keuze ligt volledig bij jou. Vergeet niet: sierkussens als woonaccessoires zorgen voor flexibiliteit. Ze zijn een goedkoper en laten je toe te spelen met kleuren, thema’s en vormen. Kortom: durf!

Scroll naar boven